Spletna stran uporablja piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik. Spletna stran uporablja začasne sejne piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani za registrirane uporabnike ter analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje.

S klikom na desni gumb soglašate z uporabo analitičnih piškotkov. Strinjam se Ne strinjam se

loading Nalagam...

Zakaj rumena in ne bela ?


image


Poleg teniškega loparja je pri teniški igri zelo pomembna tudi teniška žogica, ki se je razvijala skozi zgodovino belega športa.

Veliko jih tenis spremljala pred televizijskimi zasloni in ravno s tem je povezana rumena barva žogice.

Tako kot vsa preostala teniška oprema so se skozi zgodovino razvijale tudi teniške žogice. Prve teniške žogice so bile napolnjene s semeni fig, polnili so jih celo z lasmi in narezano plutovino. Njihov odboja je bil daleč od tega, kar vidimo danes. Praktično so se odbijale le na trdih tleh. Pozneje so jih začeli izdelovati iz usnja, ki je bil zavit v volno ali krzno. V tistem času naj bi žogice razvijali škotski obrtniki.

V današnjih časih imamo na voljo veliko različnih znamk teniških žogic. Narejene so iz posebne gume, ki je toplotno obdelana. Guma je prekrita s sintetičnimi in volnenimi vlakni. Žogica je narejena iz dveh delov. Napolnjena je z zrakom, ki povzroča pritisk v njej in ji daje trdoto. Z igro se trdota zmanjša, tako da čez čas postane mehka in neuporabna, zato jo je treba zamenjati.

Sprva so bile žogice črne ali bele barve

V preteklosti so bile žogice črne ali bele barve. Odvisno od tega, kakšne barve je bila podlaga teniškega igrišča. V novejši zgodovini so se sprva uporabljale predvsem bele, leta 1972 pa je mednarodna teniška zveza predstavila rumene žogice in jih uvrstila v pravila tenisa. Raziskave so namreč pokazale, da so rumene žogic bolje vidne za gledalce, ki gledajo tenis prek televizijskih zaslonov. S tem so želeli tenis še bolj približati širši množici. Skozi čas se je začela rumena barva žogic vse bolj uveljavljati na teniških igriščih. Najdlje so z belo žogo vztrajali organizatorji Wimbledona, ki so rumene žogice sprejeli šele leta 1986.

Po nekaterih podatkih na leto izdelajo več kot 300 milijonov teniških žogic, od tega pa je kar 200 tisoč ton težko razgradljivih odpadkov. V preteklosti recikliranja teniških žogic niso poznali, v zadnjem času pa je tega vse več in že kar nekaj organizatorjev teniških turnirjev se povezuje s podjetji, ki reciklirajo teniške žogice in potem material uporabljajo za druge namene.

Objavljeno 08. Feb. 2023 ob 10:20:13

Komentarji (0)


Ogled komentarjev je omogočen samo prijavljenim uporabnikom! prijava